Vaikka olen nyt parin vuoden aikana kokeillut vaikka minkälaisia erilaisia lankoja, suomalainen villa on minusta kuitenkin se kaikista paras materiaali. Vaikka ulkomaiset lankanikin ovat suurimmaksi osaksi täyttä villaa, suomalaisen villalangan karhea tuntu ja kastelemisen jälkeen syntyvä pehmeä pinta ovat jotain täysin muuta. Ne muistuttavat esi-isistä ja paukkuvista pakkasista, siitä kun kaikki tehtiin itse, ja suomalaisella villalangalla neuloessani tunnen itseni entistäkin suomalaisemmaksi.

Olen nyt jo pidempään haaveillut, että haluan ainakin kerran mennä jonnekin käsityömarkkinoille omia töitäni myymään, ja jos toteuttaisin haaveeni vaikka ensi joulukuussa, nyt on jo ihan hyvä aika alkaa tehdä sitä myytävää. Ja ensimmäiseksi työn alle pääsikin hyllystä löytyvä suomalainen villalanka, josta tein kahdet lapaset.

lanka: Louhisaaren lampaat, 100% suomalainen villa, 36 ja 39g

puikot: 3mm puusukkapuikot

Silmukkaluvut, kavennukset sun muut muotoutuivat neuloessa. Ensimmäinen pari on kuvattu ennen kastelua, pinta näytti ja tuntui aika karhealta. Kastelin lapaset lämpimässä vedessä, jossa oli hieman nokkossaippuaa, laitoin lapaset käteen ja hankasin niitä yhteen ja venyttelin ja muotoilin niitä paremmiksi. Lopputulos (toinen pari) ei näytä huopuneelta, mutta on todella pehmeä. Villa on siitä ihana materiaali, että se antaa pienet kämmit anteeksi, kastelun jälkeen pieniä epätasaisuuksia tai kerroksen heittoja ei enää huomaa. Lapasiin saattaa jossain vaiheessa tulla vielä jotain koristuksia, jos keksin jonkin hienon idean, mutta tälläisinäkin pidän niistä valtavasti.

Seuraavana käsityöprojektina haluaisin tehdä itselleni pitkän ja hupullisen neuleen Oulunkylästä ostamastani kilosta Jannea, mutta koska suunnittelussa ja pähkäilyssä menee luultavasti pitkään, taidan jatkaa lapastelua suomalaisella villalla, jota löytyy hyllystäni vielä ainakin kaksi kiloa. Haluiaisin myös ommella, mutta se kynnys kankaan leikkaamiseen on aina jotenkin paljon suurempi kuin lankakerän korkkaamiseen. Mutta eiköhän tänään jotain synny :)